Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
El Eixample Malagrida de Olot

Cicle Síntesis Arquitectòniques 2021: L’Eixample Malagrida d’Olot: Urbanisme i arquitectura a la Catalunya-Ciutat-Jardí, d’Arnau Vergés

Imatge: 
© Arnau Vergés

La tercera i darrera sessió del cicle Síntesis Arquitectòniques 2021 tindrà lloc a la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC, el 15 de juliol, a les 19 hores. En aquesta ocasió, l’arquitecte Arnau Vergés presentarà la seva tesi doctoral L’Eixample Malagrida d’Olot: Urbanisme i arquitectura a la Catalunya-Ciutat-Jardí. 

La Ciutat Jardí és com es coneix l’Eixample Malagrida d’Olot perquè és com s’anomena aquest espai en els únics plànols que es coneixen del projecte nascut en ple noucentisme i promogut per l’“americano” i olotí de naixement Manuel Malagrida i Fontanet. Aquests plànols assignen l’autoria del pla als llavors arquitectes municipals Joan Roca Pinet i Josep Esteve a través de la signatura que fan dels projectes parcials realitzats per cadascun d’ells als anys 1916 i 1925, respectivament. Però, podem donar per vàlid el model de ciutat jardí com a base del projecte de creixement més important de la història contemporània de la ciutat d’Olot? I, encara més, la seva autoria real es correspon amb els dos únics noms que signen els plànols originals? 

La posada en dubte d’aquestes afirmacions històriques són dues de les directrius principals que acompanyen la investigació que ha fet Arnau Vergés i que ens condueixen a aprofundir en la vida i obra del seu Fundador, Manuel Malagrida. Es tracta d’un procés immersiu que també ens porta a investigar d’altres vessants del projecte, com ara la seva disposició formal radial i els sòlids referents que duu associats o la dimensió política de l’aparentment innòcua metàfora de la descoberta d’Amèrica associada a la segona fase de l’obra. 

Arnau Vergés
Arnau Vergés és doctor arquitecte per la Universitat de Girona l’any 2021 i arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya l’any 2004. L’any 2017 va obtenir la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes de la ciutat d'Olot que li va permetre començar a investigar sobre la seva tesi al voltant de l’Eixample Malagrida. 

Sota el nom Arnau Estudi d’Arquitectura, i des d’Olot, la seva obra ha obtingut diversos reconeixements, va ser guanyador del concurs per a la construcció d'un mirador de sal a la Punta de la Banya del Delta de l'Ebre, ha estat seleccionat als premis FAD i la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, i també ha estat guardonat a la Biennal d’Arquitectura Espanyola, els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, els premis Empòria, el palmarès Technal i premis AJAC. 

INSCRIPCIONS
Activitat gratuïta. Inscripció obligatòria a través d’aquest formulari. Places limitades. 

MESURES COVID-19
L’acte complirà totes les mesures d’higiene i seguretat d’acord amb la normativa sanitària vigent. 

El cicle Síntesis Arquitectòniques és possible gràcies a les empreses que donen suport a la Demarcació de Girona del COAC: Jung, com a patrocinador principal; Brancós Ceramics, Compac, iGuzzini, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Arquia, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, IRSAP, Plantalech, Tendències Girona i Vidresif, com a col·laboradors.

Versió per a imprimirPDF version