Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
El territorio ampurdanés entre los siglos V al X. Dispositio te Compositio Ecclesiae

Cicle Síntesis Arquitectòniques 2021: “El territori empordanès entre els segles V al X. Dispositio et Compositio Ecclesiae", de Montserrat Valls

Imatge: 
© Montserrat Valls
La segona sessió del cicle Síntesis Arquitectòniques 2021 tindrà lloc a la sala de conferències de la Delegació de l’Alt Empordà del COAC, el dijous 8 de juliol, a les 19 hores. En aquesta ocasió, Montserrat Valls presentarà la tesi doctoral El territori empordanès entre els segles V al X. Dispositio et Compositio Ecclesiae.
 

L’arquitecta mostrarà una visió transversal entre diferents disciplines com són l’arquitectura, la història i l’arqueologia. En primer lloc, desenvoluparà una síntesi de l’objectiu de la tesi i la seva metodologia, per, a continuació, contextualitzar el territori i la seva gent dins del marc cultural imperial (arquitectures cristianes i les seves eines, romanes i hispanoromanes). Finalment, analitzarà de forma comparativa els grups establerts i les conclusions finals. 

En essència es tracta l’arquitectura com a palimpsest perquè visualitzi les transformacions succeïdes durant la segona meitat del primer mil·lenni, reflectint, d’aquesta manera, la societat que les va construir. L’anàlisi grupal d’un conjunt d’esglésies rurals permet dos enfocaments essencials, un en l’àmbit urbanístic, i l’altre, intrínsec de la mateixa arquitectura, la seva composició. 

Tancarà el cicle Arnau Vergés amb la tesi “L’Eixample Malagrida d’Olot: Urbanisme i arquitectura a la Catalunya-Ciutat-Jardí”, el dijous 15 de juliol, a la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC. 

Montserrat Valls
Montserrat Valls és doctora arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l’any 2019 i arquitecta per la mateixa escola l’any 1983. També és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona el 2008 i Màster en Arqueologia el 2012. La seva tesi doctoral ha estat dirigida per Antonio Millán i Lluís Giménez, ambdós doctors en Arquitectura. Per la realització de la tesi va comptar amb l’ajuda de la Borsa d’Estudis Països Catalans de l’IEC – zona Catalunya Nord on va fer el treball L’arquitectura eclesiàstica dels segles IV al X als comtats d’Empúries-Peralada, Rosselló, Conflent, Vallespir, Perapertusès i Fenollet. Estudi comparatiu de la seva modulació. La tesi ha estat qualificada amb excel·lent menció cum laude. 

Actualment forma part del THAT (Transformaciones en Hispania de la Antigüedad Tardía) i és membre dels Amics de l’Art Romànic. També va formar part, entre el 2010 i 2016, de l’equip d’investigació ERAAUB (Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona). També ha participat en seminaris, jornades, conferències i projectes internacionals i nacionals, com Corpus d’arquitectura religiosa europea, ss. IV-X, coordinat pel professor Miljenko Jurkovic de la Universitat de Zagreb. 

El cicle Síntesis Arquitectòniques és possible gràcies a les empreses que donen suport a la Demarcació de Girona del COAC: Jung, com a patrocinador principal; Brancós Ceramics, Compac, iGuzzini, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Arquia, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, IRSAP, Plantalech, Tendències Girona i Vidresif, com a col·laboradors.

Versió per a imprimirPDF version