Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Revista de Corresponsals: Honoraris d’Arquitectes a Alemanya

© Creative Commons Construction law by Nick Youngson

Els honoraris dels Arquitectes és un tema d'actualitat a Alemanya, donat que aquests s'han regit durant molts anys -i ho continuen fent actualment- per un reglament a nivell federal, tot i que aquest ha deixat de tenir caràcter vinculant respecte als honoraris mínims i màxims des de Gener de 2021.

Estem parlant del “HOAI” o Reglament d'Honoraris per a Arquitectes i Enginyers. El document s'aplica únicament a serveis oferts per arquitectes i enginyers amb domicili laboral/fiscal a Alemanya i sempre que els serveis es duguin a terme també des d'Alemanya. El seu equivalent en el territori espanyol seria el parcialment derogat Reial Decret 2512/1977, de 17 Juny.

S'organitza en diferents apartats segons la tipologia constructiva (Urbanisme, Paisatgisme, Edificació, Estructures, Enginyeria, etc.) i proporciona una franja d'honoraris basat en el pressupost d'execució material i en el grau de dificultat del projecte en qüestió. Únicament els honoraris per serveis d'assessorament han estat, fins i tot abans de gener de 2021, no vinculants.

Però potser l'aspecte pel qual és més conegut aquest reglament no sigui el fet que el HOAI sigui o no vinculant, sinó l'estructura amb la qual divideix les fases del projecte, en alemany “Leistungsphasen” o abreujat “LP” que literalment es pot traduir com a “etapes de serveis”. Hi ha nou “LP”s que tenen vinculat un percentatge que representa el pes dels honoraris respecte al total dels honoraris per l'encàrrec complet. A continuació la llista amb les LP al costat de les corresponents fases i percentatge d'honoraris corresponents a les fases de projecte en el territori espanyol, també amb el seu percentatge d'honoraris respecte al total.

LP1 HOAI és “estudis previs” (2%) correspon a Espanya amb “Previsió de fons“ (15%) combinat amb “estudi previ” (5%);

LP2 HOAI és “Avantprojecte” (7%) correspon a  Espanya amb “Avantprojecte” (10%);

LP3 HOAI és “Projecte Bàsic” (15%) correspon idènticament amb el seu equivalent a Espanya “Projecte Bàsic” (15%);

LP4 HOAI és “Llicència d’obres" (3%)  a Espanya estaria inclòs en “Projecte Bàsic”;

LP5 HOAI és “Projecte d’Execució" (25%) correspon idènticament amb la corresponent fase a Espanya “Projecte d’Execució" (25%);

LP6 HOAI és “Contractacions” (10%) inclòs a Espanya en el “Projecte d’Execució";

LP7 HOAI és “Adjudicacions” (4%) també inclòs a Espanya en el “Projecte d’Execució";

LP8 HOAI és “Direcció d’obra" (32%) correspon a Espanya amb “Direcció d’obra" (25%); finalment LP9 HOAI és “Liquidació i recepció” (2%) correspon igualment a Espanya amb “Liquidació i recepció” (5%).

               





És necessari destacar algunes diferències notables en relació a les tasques assumides per l'arquitecte a Alemanya versus les que assumeix un arquitecte que exerceixi en el territori espanyol. Així doncs, les estructures, les instal·lacions, l'estudi de seguretat i salut, l'estudi ambiental, la gestió de residus, la certificació energètica, la protecció contra incendis, la certificació acústica o els amidaments són tasques que poden recaure sobre un arquitecte que exerceixi en el territori espanyol i que a Alemanya s'encarreguen a professionals externs. Aquestes tasques poden arribar a suposar fins a un 21% dels honoraris totals per la qual cosa s'ha de tenir en compte a l'hora de comparar encàrrecs a Espanya i Alemanya.

A causa d'aquesta diferència de tasques es pot deduir que el projecte a Espanya inclou per un únic preu tota una sèrie de serveis que a Alemanya s'han d'abonar a especialistes en la matèria que es contracten externament. Això suposa un abaratiment del honoraris globals del projecte a Espanya versus Alemanya sobretot si tenim en compte la inversió de temps, coneixements i recursos. 

Cal destacar que les taules de la HOAI s'aplicarien per separat per al projecte d'edificació, el d'estructures i el d'instal·lacions. Els dos últims s'abonarien als tècnics contractats per a tal fi. Si se sumen els percentatges del PEM que generarien a aquests tres grups, és habitual que a Alemanya els honoraris de tots els tècnics implicats suposin un 8 o 9% del pressupost total de l’obra (no PEM), mentre que a Espanya, on facturaria en molts casos només l'Arquitecte, el percentatge pot arribar a ser la meitat (4-5%).

Segons aquestes dades es pot dir que per a la mateixa càrrega de treball, els honoraris de l'arquitecte serien el doble a Alemanya que a Espanya. Lògicament no sols hem de considerar els honoraris com a referència en comparar l'exercici de la professió: precisament per les tasques addicionals usualment desenvolupades a Espanya es podria dir que es triplica la responsabilitat civil en incorporar les estructures i les instal·lacions al paquet de serveis oferts per l'arquitecte.

Com comentava a l'inici del text, una resolució del Tribunal de Justícia Europeu (TJE) va dictaminar el 4 de juliol de 2019 que les taxes mínimes i màximes de la *HOAI són incompatibles amb la legislació de la UE. La sentència versa exclusivament sobre la prohibició legal de caure per sota dels tipus mínims o superar els tipus màxims establerts en les taules de la HOAI no sobre l'estructura i utilitat del reglament en si; la sentència sobre la HOAI obre la porta a una major competència, especialment considerant la cada vegada més present activitat internacional de molts arquitectes, atès que aquells que exerceixen la professió en països amb honoraris més competitius que els dels despatxos alemanys tenen ara l'avantatge de no haver d'emmotllar-se a un rang d'honoraris vinculant.

Aquesta tendència també es pot trobar a Espanya, en aquest cas traslladant l'origen a països (habitualment d'Europa de l'est) on els honoraris són encara més competitius que els marges que hi ha en territori espanyol. En definitiva, la liberalització del mercat té la seva cara positiva quant a la internacionalització de l'arquitectura però al seu torn posa en risc la viabilitat de l'exercici de la professió per a aquells arquitectes que veuen amenaçades les seves tarifes per ofertes provinents d'altres països amb menor cost de vida.

Fonts:

· HOAI - Reglament d'Honoraris per a Arquitectes i Enginyers. En el següent link traducció a l'espanyol de la versió de 2008

· Estudi comparatiu dels honoraris d'Arquitectes realitzat pel Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE).

Carlos Vidal Wagner, Arquitecte, Corresponsal del COAC a Frankfurt, Alemanya, Octubre 2022
Versió per a imprimirPDF version

Tornar