Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

L'Ajuntament de Barcelona adjudica a l'equip km-ZERO el concurs per a la millora de la Rambla

Imatge: 
© Creative Commons
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat l'adjudicació del concurs internacional per definir la transformació de la Rambla. L'equip guanyador ha estat km-ZERO, format per 15 professionals de diferents àmbits, que afrontarà el repte de dinamització, millora i transformació integral, física i social de la Rambla de Barcelona i el seu entorn d’influència.

El concurs, presentat al COAC el passat mes de maig, planteja la transformació d’aquesta emblemàtica via de la ciutat partint d’aspectes socials i de proximitat per tal que, a partir de les accions que es derivin de l’anàlisi social i dels usos més adequats de l’espai, es puguin plantejar les actuacions urbanístiques a desenvolupar. 

El projecte guanyador és la proposta que ha rebut millor puntuació per part del jurat, format per un representant del Col·legi d'Arquitectes, així com per personal intern de l’Ajuntament i representants del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs i del Col·legi de Geògrafs de Catalunya.

L'equip adjudicatari
Km-ZERO és un equip amb un ampli coneixement de la Rambla, format per 15 professionals de diferents àmbits: Itziar González (arquitecta), Arnau Boix (arquitecte), Lola Domènech (arquitecta), Olga Tarrasó (arquitecta), Jordi Quiñonero (sociòleg), Paul B. Preciado (filòsof), Josep Selga (biòleg), Ole Thorson (enginyer de camins, canals i ports), Sergi Cutillas (economista), Ernest Cañada (geògraf), Albert Conesa (enginyer industrial), Sebastià Ribot (enginyer de camins, canals i ports), Cristina Pedraza (arquitecta tècnica), Pablo Feu (advocat) i Pere Mogas (urbanista). 

La proposta guanyadora
Com a punts més destacats de la proposta guanyadora, s’ha valorat "una identificació molt correcta dels aspectes més rellevants i una metodologia per donar solució als problemes urbans i la participació ciutadana". Pel que fa als problemes urbans, presenta un pla de gestió d’espais de gran afluència que inclou estratègies per canviar els usos comercials dedicats al turisme i potenciar els usos ciutadans de l’espai.

La proposta també preveu desenvolupar polítiques d’habitatge per recuperar veïns residents a la Rambla, i actuacions de millora de l’accessibilitat al transport públic, així com mesures de restricció del vehicle privat. El projecte preveu també buscar la connexió de la Rambla amb la xarxa d’espais oberts i lliures de l’entorn, amb especial atenció al parc de la Cituadella.

Propers passos
A partir de l’inici dels treballs, l’equip guanyador comptarà amb sis mesos per redactar el document d’estratègies d’actuació, que haurà d'incloure quatre documents transversals: pla de gestió d’espais de gran afluència; pla de dinamització comunitària i activació d’usos temporals; pla de gestió cultural i d’equipaments, i avantprojecte d’urbanització de l’espai públic i entorn de la Rambla. 

Un cop duta a terme aquesta tasca, l’equip redactor haurà de treballar en el projecte d’urbanització. La previsió és que la tardor del 2018 estigui enllestit el projecte executiu i les obres comencin a principis de 2019.


12/09/2017
Tornar