Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Acte de presentació de l'estudi

El treball professional contribueix en un 25% al Valor Afegit Brut de Catalunya

Imatge: 
© Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya

L’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, de la qual el COAC forma part, ha presentat l’informe “Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021”, impulsat pel Centre d’Anàlisi Econòmica Intercol∙legial. L’estudi, elaborat pels economistes Josep Oliver Alonso i Xavier Segura Porta, té per objectiu estimar la contribució dels professionals a l’economia catalana en el període 2018-2021. 

Amb dades de 2021, l'informe destaca que el treball professional a Catalunya representa el 28% de l’ocupació, aporta el 40% de les remuneracions salarials i el 35% de les rendes mixtes d’autònoms i empresaris individuals, amb més del 47% de l’IRPF generat a Catalunya i el 38% de les cotitzacions socials, cosa que situa la seva contribució al Valor Afegit Brut (VAB) a l’entorn del 25%.

En relació amb la remuneració, l’informe conclou que els salaris bruts dels assalariats professionals assoleixen uns 36.700 milions d’euros, davant d’un total pagat a l’economia catalana d’uns 90.800 milions d’euros (2021). En conseqüència, el pes de les remuneracions salarials dels professionals és proper al 40% del total català. Pel que fa a l’aportació dels professionals autònoms o empresaris individuals a les rendes mixtes de treball i capital que generen el conjunt dels autònoms, se situa al voltant dels 16.200 milions d’euros, el 35% del total de les generades el 2021. 

L’informe també apunta a un protagonisme rellevant i creixent dels professionals a l’ocupació catalana. Entre el 2002 i el 2021, l’ocupació dels professionals ha augmentat a una taxa anual d’un 3,7% des dels 498.000 als 966.000, uns registres molt per sobre de la mitjana dels llocs de treball creats a Catalunya. D'altra banda, es detecta un marcat envelliment dels professionals ocupats en el període 2002-2021, que reflecteix el procés de transició demogràfica del país. A més, s’apunta a un creixement dels immigrants professionals, que han avançat en aquest període a una taxa anual del 4,7%, comparat amb el 3,5% dels nadius.

L’informe també mostra la situació de la dona professional i destaca el predomini femení de l’ocupació en aquest col·lectiu amb més del 56%. Es tracta d’un tret diferencial important amb la resta del mercat laboral, on el pes dels homes és molt superior. Les xifres reprodueixen un elevat augment anual del 4,4% de les dones professionals entre el 2002 i el 2021, molt per sobre del 2,9% masculí i el 0,9% anual de les dones ocupades a la resta de l’economia. L’estudi explicita, però, la bretxa salarial també en l’àmbit professional. D’aquesta manera, el salari mitjà de les dones professionals se situa lluny del masculí, amb gairebé 40 punts de diferència. 

Associació Intercol∙legial

La Intercol∙legial, que representa més de 100 col·legis professionals amb més de 250.000 col·legiats de tots els àmbits, va néixer amb la voluntat de reforçar la projecció social dels col·legis professionals, impulsar iniciatives d’interès comú, actuar com a interlocutora amb les Administracions i estudiar qüestions que afecten el col·lectiu, independentment del sector al qual pertanyin. 

23/03/2023
Tornar