Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

La Policia Nacional alerta de ciberatacs a estudis d'arquitectura

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La Policia Nacional alerta que, en els darrers dies, s'han detectat diversos ciberatacs a estudis d'Arquitectura. Com a resultat de la ciberpatrulla i la col·laboració ciutadana, a través de la secció "Col·labora" del lloc web www.policia.es, es té coneixement de l'auge d'una campanya de distribució del ransomware denominat Lockbit Locker, dirigida contra estudis d'arquitectura, mitjançant la suplantació de l'empresa Fotoprix, en un primer moment, i fent-se passar per propietaris de fleques o d'altres negocis.

SISTEMA DE CIBERATAC
Segons informa la Policia Nacional, en aquest cas, els atacants envien un correu electrònic a determinades empreses d'arquitectura des d'un domini del tipus "fotoprix.eu" (sense que existeixi aquest domini), o d'altres tipus (fleca, ferreteria, etc.), sol·licitant pressupost per realitzar una reforma a la seu de l'empresa. 

Després de diversos correus electrònics, els atacants proposen concretar una data per a una reunió inicial i així poder fixar el pressupost, però, com a requisit previ a aquesta, envien mitjançant "WeTransfer" uns documents amb les especificacions de la reforma perquè l'empresa d'arquitectura pugui ajustar el pressupost al màxim a les necessitats.  

Quan la víctima descarrega el fitxer i l'executa al seu ordinador, aquest queda automàticament xifrat i els ciberdelinqüents sol·liciten un rescat per recuperar els fitxers, les instruccions del qual queden reflectides dins d'un fitxer .txt que s'hi copia a l'equip afectat.

La campanya ha assolit un nivell de sofisticació molt alt, ja que les comunicacions dels ciberdelinqüents resulten totalment concordants i congruents, per la qual cosa les víctimes no sospiten res fins que pateixen l'encriptació dels equips. 

RECOMANACIONS PER EVITAR SER VÍCTIMA DE CAMPANYES DE RANSOMWARE

- No obrir correus provinents de remitents desconeguts o dels quals no s'hagi sol·licitat informació prèvia. 

- Contactar telefònicament amb el client per verificar la informació. 

- No descarregar arxius adjunts de correus provinents de remitents desconeguts.

- Mantenir sempre actualitzat el sistema operatiu i l'antivirus. 

- Realitzar periòdicament còpies de seguretat independents. 

Per denunciar qualsevol incident, dirigir-se a seguridad.logica@policia.es 
Informació de l'Institut Nacional de Ciberseguretat enllaç
29/08/2023
Tornar