Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El Parc de la Pedrera de Tangshan guanya el Premi de Paisatge Rosa Barba 2023

Imatge: 
Dong Zhan i Ziying Tang, de Z+T Studio

El Parc de la Pedrera de Tangshan, situat a la ciutat xinesa de Nanjing, ha estat guardonat amb el 12è Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba - Fundació Banc Sabadell, que es va entregar el passat 28 de novembre en el marc de la XII Biennal Biennal Internacional del Paisatge de Barcelona. El guardó també ha atorgat tres mencions més a projectes del Regne Unit, Sud-Àfrica i Colòmbia.

Els arquitectes Dong Zhan i Ziying Tang, del despatx Z+T Studio, són els autors d’aquest parc, que ha reconvertit una antiga pedrera abandonada. L’objectiu era doble: d’una banda, recuperar la biodiversitat, greument danyada per l’activitat humana; i de l’altra, crear un gran espai públic dinàmic i aprofitar l’oportunitat per augmentar l’atenció del públic en relació als problemes ambientals. 

Així doncs, els arquitectes van concebre l’espai com un laboratori d’exploració i investigació entre el temps i l’eternitat que uneixi els éssers humans i el món.  A partir dels quatre cràters que havia deixat la pedrera, en funcionament des del 1990 fins al 2004, un equip d’arquitectes paisatgistes, enginyers i ecologistes, van treballar per recuperar l’àrea i van aplicar-hi les següents solucions:

1. Incorporar el terreny existent i regenerar els cràters, per convertir-ne alguns en espais educatius
2. Control i gestió del sistema d’aigua per netejar-la i millorar-ne la qualitat
3. Restaurar les parets de roca i reutilitzar el sòl fertilitzat
4. Controlar la intervenció humana i restaurar la biodiversitat autòctona
5. Introduir materials de forma estratègica i amb poc impacte ambiental
6. Crear zones d’esbarjo i joc incorporant el relat de la pedrera per recordar-ne l’origen  

El jurat també ha valorat l’impacte positiu que la intervenció ha tingut a la zona. En els últims cinc anys, l’ecosistema de la zona ha millorat notablement: les esquerdes de les roques les han ocupat plantes espontànies, s’ha controlat l’erosió del sòl, s’ha conversat la biodiversitat genuïna i s’ha millorat la qualitat de l’aigua, alhora que s’ha transformat en un espai dinàmic que visiten un milió de persones anualment.

Més informació i imatges del projecte

Tres mencions a projectes internacionals
El jurat del Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba - Fundació Banc Sabadell també ha distingit tres projectes amb mencions especials. Es tracta del West Midlands Park, situat a Birmingham (Regne Unit), obra de Kathryn Moore; el Hope Delft Cape Town (Sud-Àfrica), del qual són autors TKLA Hope Team, Tarna Klitzner, Hayden Malan i Jessica Metcalfe; i per últim, el Parc al barrio Prado, d’Edgar Mazo,  situat a Medellín (Colòmbia).

El Premi Internacional d’Escoles de Paisatge, per a Noruega
A la cerimònia també s’ha lliurat el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge - Fundació Banc Sabadell a la The Arctic University of Norway (UIT). El premi de l’opinió del mateix guardó, que atorga el públic, ha recaigut en l’ETH de Zurich. La universitat guanyadora podrà portar un alumne a Barcelona, amb despeses pagades, per assistir al Taller Intensiu Internacional del Màster d'Arquitectura del Paisatge de la UPC, que en patrocinarà la matrícula.

Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba – Fundació Banc Sabadell
En el marc de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, es concedeix el prestigiós Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba – Fundació Banc Sabadell, que distingeix els millors projectes de paisatge realitzats arreu del món.

El Jurat d’aquesta edició l’han integrat Gareth Doherty, professor associat d’Arquitectura del Paisatge i director del programa de maestría en Arquitectura del Paisaje a l’Escola de Graduats en Disseny de la Universitat de Harvard; Martha Fajardo, fundadora i CEO del Grupo Verde SAS i membre d’honor de la Societat Colombiana d’Arquitectes de Paisatge (SAP); Bruno Marques, president de la Federació Internacional d’Arquitectes Paisatgistes (IFLA); Kotchakorn Voraakhom, presidenta de Paisatge sense Fronteres IFLA APR; i Julio Gaeta, doctor arquitecte en Teoria, Història i Crítica de l’Arquitectura per la Universitat Federal de Porto Alegre (Brasil).

El Premi té una dotació econòmica de 15.000 euros, i es concedeix a un projecte de paisatgisme construït durant els 5 anys anteriors a la seva convocatòria. En aquesta onzena edició s’han rebut 225 projectes.

Tots els projectes seleccionats es publiquen al Llibre-catàleg de la Biennal i s’inclouen a l’arxiu en línia de la PAISATECA de la Biennal.

Compta amb el recolzament institucional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el suport de Fundació Banc Sabadell, i la col·laboració de la International Federation of Landscape Architects (IFLA), entre altres.

30/11/2023
Tornar