Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Curs sobre sistemes constructius: sistemes constructius lleugers

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
En la construcció dels nostres edificis hem treballat tradicionalment amb la integració de superfícies transparents i translúcides que ens permetin il·luminar naturalment els nostres espais interiors, modulant els guanys tèrmics gràcies a la radiació solar i a la seva mida i orientació, sovint conformant espais intermedis. Aquestes superfícies, per contraposició amb la resta d’elements constructius, tradicionalment pesants, minerals... les hem considerat solucions constructives lleugeres.

El vidre, si bé te la mateixa densitat que el formigó, l’hem considerat igualment com a representant essencial de les solucions lleugeres en les envolupants dels edificis: transparent com a sinònim de lleuger. Els darrers anys, la preocupació pel comportament energètic dels nostres edificis ha portat als arquitectes a replantejar-se les solucions globals amb pells lleugeres i transparents d’alta tecnificació que s’han anat desenvolupant als darrers anys del segle XX i que s’han demostrat, amb el temps i segons la latitud, poc o molt poc eficients.

Durant el curs sobre sistemes constructius lleugers, s’analitzaran aquestes solucions constructives lleugeres, en equilibri dins la globalitat de l’edifici amb altres superfícies opaques i ben aïllades, igualment lleugeres, ajustant la intensificació del seu ús quan les necessitats i l’orientació de l’edifici ho demanin: la idea de treballar aquestes superfícies lleugeres, com a captadores de la radiació solar, per exemple, allà on sigui necessari, tenint en compte la termodinàmica de l’edifici. Analitzarem igualment els avantatges de l’ús de sistemes constructius lleugers i de construccions en sec, tant per les superfícies transparents de l’edifici, com aquelles parts opaques que necessitin d’un alt grau de prefabricació o treball en taller: rapidesa i exactitud en l’execució, lleugeresa i facilitat de transport.

En resum, durant el curs, revisarem els sistemes constructius lleugers plantejats tant amb materials transparents (vidre, materials sintètics) com amb materials opacs, sempre des d’una òptica constructiva contemporània.

Destinataris
En el marc de diversificació de la professió d’arquitecte, el curs proposa eixamplar l’interès en el fet constructiu en tot el seu abast: des de la formulació d’estratègies inicials fins al manteniment en la fase d'ús i explotació, passant per la prescripció, la planificació, la logística i la manufactura a taller i l’execució o muntatge in situ.

Hom vol contribuir a la formació de professionals que, més enllà dels àmbits clàssics de l’arquitecte, es puguin integrar també en processos industrials i tecnològics d’iniciatives vinculades amb la producció i manufactura, la construcció i l’edificació.

Direcció i Professorat
Marc Folch, Jordi Pagès i Miquel Rodríguez.

Trobareu més informació al web de l'Escola Sert.

Us hi podeu inscriure aquí.
Versió per a imprimirPDF version