Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
24 premis d'arquitectura de les comarques de girona

Cent dinou obres opten als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2022

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Un total de 119 propostes s’han presentat als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2022 que ha convocat la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). En aquesta 24a edició dels Premis s’han pogut presentar projectes fets durant els anys 2020 i 2021 dins les quatre categories següents: Arquitectura, Interiors, Paisatges i Efímers. En concret, s’han presentat 70 obres a Arquitectura (53 projectes d'obra nova i 17 de rehabilitació), 21 a Interiors, 13 a Paisatges i 15 a Espais Efímers.
 

Totes les obres presentades opten als premis que atorga el jurat, i també al Premi de l’Opinió que decideix la ciutadania a través del seu vot electrònic a www.premisarquitecturagirona.cat, a partir del 7 de març. El dijous 28 d’abril s’anunciaran les obres seleccionades pel jurat, mentre que els premiats es coneixeran el divendres 27 de maig, en un acte obert a tothom que tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Girona. 

ELS PROJECTES, CATEGORIA A CATEGORIA
Dels 70 projectes de la categoria d’Arquitectura, que representen el 59% de la totalitat d’obres presentades, 42 corresponen a habitatges unifamiliars aïllats, vuit són habitatges unifamiliars entre mitgeres i tres són habitatges plurifamiliars. També hi ha quatre hotels, un equipament cultural, una galeria, un Centre d’Atenció Primària (CAP), un celler, una farmàcia, un tanatori, un jardí, un cosidor, un garatge-bassa, un espai polivalent, una escala-galeria, un estudi-despatx i una capella. Per ubicació, al Gironès hi ha 18 projectes; a l’Alt i al Baix Empordà n’hi ha 17 a cada comarca; a la Garrotxa nou; a la Selva cinc, i al Pla de l’Estany i al Ripollès, dos a cadascuna. 

A la categoria d’Interiors s’han presentat un total de 21 projectes (18%), 12 dels quals són habitatges; dos són estudis o despatxos; també hi ha un restaurant, una farmàcia, una escala, una terrassa, un equipament esportiu, un col·legi professional i un centre de negocis. Nou dels projectes s’ubiquen al Gironès; n’hi ha tres al Baix Empordà, al Pla de l’Estany i a la Garrotxa; dos de l’Alt Empordà, i un a la Selva. 

Pel que fa a la categoria de Paisatges, dels 13 presentats (11%), cinc són obres de paisatge i adequació d’espais exteriors, dos d’urbanització de places i espais urbans, dos són jardins, un pont, una cabana, i un pati. D’aquests, set estan emplaçats a l’Alt Empordà, tres a la Garrotxa, dos al Gironès i un al Ripollès.

Per últim, en la categoria d’Espais Efímers s’han presentat 15 projectes (12%), nou dels quals corresponen a intervencions en esdeveniments culturals com Girona, Temps de Flors, promogut per l’Ajuntament de Girona, o Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc, promogut per l’Ajuntament d’Olot. La resta de projectes són instal·lacions efímeres i exposicions. Pel que fa a la ubicació, 11 de les intervencions han tingut lloc a la Garrotxa i quatre al Gironès. 

Els projectes presentats a la 24a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona posen de manifest que, una vegada més, les obres de promoció privada són les més nombroses, sobretot els habitatges unifamiliars aïllats. En canvi, hi ha una escassa presència d’obres promogudes per l’administració pública, com poden ser equipaments o altres usos col·lectius. 

L’ARQUITECTURA COM A VALOR CULTURAL
Una de les funcions principals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) és mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat. Aquests premis es convoquen des de l’any 1997, i posen en valor l’activitat dels arquitectes a la demarcació. Després de 24 edicions han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció, i han tingut un important ressò més enllà de les comarques gironines gràcies a la feina que han portat a terme els successius jurats. El d’aquesta edició està format per les arquitectes Izaskun Chinchilla, com a presidenta, i Montse Nogués i Marta Benedicto com a vocals. 

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona; Jung, com a patrocinador principal; COMPAC, iGuzzini, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Boffi –De Padova, Brancós Ceramics, HNA –Germandat Nacional d’Arquitectes, IRSAP, Plantalech, Tendències Girona, Terreal i Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, els productes oficials són el Restaurant Mimolet, Caves Llopart i l’Hotel Ciutat de Girona, mentre que La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

17/02/2022
Tornar