COL·LEGI D'ARQUITECTES DE CATALUNYA
Publicat a COL·LEGI D'ARQUITECTES DE CATALUNYA (http://www.coac.arquitectes.cat)

Inici > Municipis d’actuació prioritària en la presa de mesures de nivells de radó als llocs de treball

[1]

Municipis d’actuació prioritària en la presa de mesures de nivells de radó als llocs de treball

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Reial Decret 1029/2022, pel qual s'aprova el Reglament sobre protecció de la salut contra els riscos derivats de l’exposició a les radiacions ionitzants [2], ja vigent, estableix l’obligatorietat d’intervenir per reduir els nivells de radó als llocs de treball quan aquest nivell sigui superior als 300 Bq/m3 (Títol VII, Capítol III).

El mateix decret preveu que els municipis amb actuació prioritària seran establerts pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Així, l’1 de maig s’ha publicat al BOE la Instrucció IS-47 [3] del CSN que determina el llistat de municipis amb actuació prioritària contra el radó, que seran els municipis de zona II del DB HS6 de protecció contra el radó. Recordem que a Catalunya hi ha 175 municipis inclosos a la zona II.

La Instrucció també determina la metodologia per a la presa de mesures als llocs de treball. Aquestes mesures dels nivells de radó en determinades situacions (espais interiors i sota rasant i/o en plantes baixes) cal fer-les en tots els llocs de treball, però de manera prioritària cal actuar als municipis del llistat que ara estableix la Instrucció IS-47. La presa de mesures és obligatòria des del 2 de maig de 2025.

Per a nous centres de treball o reinici de l’activitat, si no es disposa de cap estudi en vigor, el titular de l’activitat haurà de garantir que l’exposició de detectors s’iniciï en un període màxim de sis mesos.

Les noves edificacions o reformes situades en zona II (mapa del radó), quedaran exemptes de prendre mesures durant els cinc anys posteriors a la finalització de les obres, sempre que tinguin informes segons l’Apèndix C del DB HS6, de que les estimacions de la mitjana anual de concentració de radó no superin 300 Bq/m3

Radiació gamma dels materials de construcció
De la mateixa manera, el RD 1029/2022 estableix obligacions per als subministradors de materials de construcció* perquè, abans de la seva comercialització, determinin el contingut radioactiu d’aquests materials, a fi i efecte de garantir el compliment del nivell de referència establert de radiació gamma provinent dels materials de construcció: 1 mSv/any -milisievert per any- (addicional a l’exposició externa a l’aire lliure).


* Materials de construcció o additius naturals d'origen igni o que puguin estar associats a mineralitzacions d'urani: granitoides (com el granit, la sienita i l'ortogneis), pòrfids, tova, putzolana (cendra putzolànica), lava o esquist aluminós.
Igualment, els materials de construcció que incorporin material radioactiu d'origen natural, com cendres volants, guixos o llots de fosfat, escòries de la producció de fòsfor, estany o coure, llots vermells, etc.
 

15/05/2025
Tornar [4]

Copyright@ Col·legi d'Arquitectes de Catalunya : http://www.coac.arquitectes.cat/ca/noticia/municipis-actuacio-prioritaria-nivells-de-rado-als-llocs-de-treball

Links:
[1] http://www.coac.arquitectes.cat/ca/noticia/municipis-actuacio-prioritaria-nivells-de-rado-als-llocs-de-treball
[2] https://www.boe.es/boe/dias/2022/12/21/pdfs/BOE-A-2022-21682.pdf
[3] https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2025-8734
[4] http://www.coac.arquitectes.cat/ca/javascript%3Ahistory.back%281%29