Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Edifici en rehabilitació.

ARTICLE | La rehabilitació, l’eina de transformació de les ciutats i els arquitectes

Imatge: 
© Andres Flajszer

Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats de més de 300.000 habitants, segons un estudi de la consultora McKinsey publicat el 2017. També és en aquestes ciutats on es concentra el major percentatge d’edificis, cada cop més envellits, i de contaminació. De fet, el 35% de les emissions de CO2 a Europa provenen de les activitats que es desenvolupen a l’interior dels edificis. Edificis en els quals passem prop del 90% del nostre temps i que, per tant, han de complir funcions cada vegada més exigents com ara ser saludables, confortables i sostenibles.

Les accions de rehabilitació confirmen que la meitat de les persones que han dut a terme una rehabilitació energètica a casa seva han millorat la percepció de la seva salut, tal com conclouen estudis europeus, i revaloritzen el preu dels habitatges un 10%, segons un estudi de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya.

Rehabilitar: fer dels edificis espais segurs, confortables, eficients i saludables

Tanmateix, cal tenir clar que “rehabilitar no és el mateix que projectar obra nova”, com assegura Robert Brufau, doctor arquitecte i director del Postgrau de Rehabilitar des de l’estructura de l’Escola Sert del COAC, qui afegeix: “Les preexistències i les qualitats dels materials no són sempre fàcils de reconèixer i, sovint, en una rehabilitació hi ha nombrosos aspectes que requereixen una percepció molt subjectiva allunyada de pautes estandarditzades”.

Rehabilitar vol dir habilitar de nou, actuar sobre l’existent per adaptar-ho a les necessitats actuals, com remarca el web renovaciourbana.cat, web del Col·legi per promocionar la renovació urbana. La mateixa pàgina apunta cap al confort, la seguretat, l’habitabilitat, la salut i l’eficiència energètica com a requisits indispensables que han de complir les rehabilitacions dels edificis.

I és que aquestes intervencions no només revaloritzen els edificis, els habitatges o les obres patrimonials. També els converteixen en espais més saludables i confortables, ja que si es rehabilités, per exemple, el 8% dels habitatges de l’Estat espanyol (1,5 milions) que tenen baixos nivells d’eficiència energètica, s’aconseguiria que 100.000 persones no consideressin que tenen una mala salut.

 La rehabilitació, un nínxol de futur

La renovació urbana pot ser una potent eina de transformació de les nostres ciutats, la majoria de les quals tenen un parc d’edificis molt envellit. És indispensable centrar l’esforç en actuar sobre els edificis i barris ja existents per millorar el que tenim, i més encara en una societat amb sensibilitat sostenible com la nostra. Per això no és d’estranyar que l’enquesta de la professió feta pel COAC el 2016 apuntés a la rehabilitació com un dels sectors que transformarien l’arquitectura. Dels 1.700 arquitectes que van respondre el qüestionari, un 65% es dedicaven a la rehabilitació i d’aquests, un 30% la tenien com a activitat principal.

Però fer dels edificis espais saludables, confortables i habitables, segurs i eficients energèticament requereix d’una important intervenció arquitectònica, que ha de tenir uns professionals al capdavant formats expressament per detectar, analitzar i resoldre qualsevol situació derivada de la rehabilitació.

És imprescindible “tenir coneixements per actuar en la consolidació de l’estructura” i així garantir aspectes com “el disseny dels elements nous” o “la reparació dels elements vells”. En definitiva, per Brufau, “cal saber distingir què eliminar, com conviuran els elements i materials inicials amb els nous, com compatibilitzar allò vell amb allò nou”. Sense oblidar, tampoc, la importància de reconèixer el valor patrimonial dels edificis i, per tant, la necessitat de tenir coneixements històrics i de tècniques de restauració.

La formació en rehabilitació de l’Escola Sert, l’opció per fer el salt al món professional

L’Escola Sert, a través dels seu programa formatiu, dona resposta a totes aquestes qüestions i ofereix una formació completa en rehabilitació, totalment orientada a la pràctica professional i en diferents formats, presencial i online. Hi trobaràs des de cursos específics sobre temàtiques vinculades a la rehabilitació, fins a una amplia formació d’especialització, com els nostres postgraus en Rehabilitació i Rehabilitar des de l’estructura, que capaciten a l'arquitecte per dur a terme les obres de rehabilitació d'un edifici, mentre aprenen a detectar i diagnosticar les lesions d'un edifici, conèixer les formes d'intervenció i reparació més habituals en els diferents sistemes constructius i gestionar i controlar el projecte de rehabilitació. En el seu àmbit, el postgrau en Rehabilitar des de l’Estructura et permetrà desenvolupar amb garanties qualsevol projecte de consolidació o reforç estructural, prestant una atenció especial a les intervencions basades en l’ús de l’acer.

Consulta tots els cursos sobre rehabilitació.

7/11/2018
Tornar