Conclusions del Simposi de l'Escala

Conclusions del Simposi de l'Escala

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La frontera entre el resident i el turista i les seves necessitats específiques és cada vegada més fina i l’urbanisme ha d’estar atent a aquesta nova situació. Aquesta és una de les conclusions de la segona jornada de debat del simposi “Planificació, Turisme i Territori: La regeneració urbana en municipis turístics costaners”, celebrat els dies 6 i 7 de juny a l'Escala.

La planificació urbanística i els projectes de regeneració de fronts marítims van centrar la jornada de divendres, en què es va mostrar el projecte de millora del front marítim del nucli antic de l’Escala, que està previst que es comenci a executar aquesta tardor. La idea que el resident i el turista no es poden veure com a dues necessitats aïllades, ha sorgit en nombroses ocasions entre els ponents d’aquest dissabte, així com la necessitat i la tendència a pensar cada cop més un urbanisme més integrador amb l’entorn i més sensible. “Estem en un moment fundacional, després d’un creixement desaforat que ha deixat moltes cicatrius”, remarcava el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, a criteri del qual “hem de procurar aprendre la lliçó i dotar-nos d’una nova sensibilitat que està aflorant”. En aquest sentit, va defensar “expulsar els cotxes, recuperar la quietud i la qualitat de vida” a primera línia dels nuclis urbans.

El simposi, pensat per posar a debat la incidència de l’urbanisme en la millora de les poblacions dedicades als serveis turístics, ha estat organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona i la Universitat de Girona i ha comptat amb la participació d’arquitectes, economistes, urbanistes, geògrafs i gestors públics.

L’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, ha aprofitat la presència del conseller per demanar-li la implicació de la Generalitat en una segona edició del simposi que continuï posant a debat temes relacionats amb l’urbanisme i el territori. “Hem posat en comú experiències de molts llocs diferents i ha estat un debat d’un bon nivell, que va més enllà del que plantegem a l’Escala, tot i que el projecte que plantegem per al front marítim del nucli antic sintonitza amb l’evolució del concepte turístic que s’ha parlat aquí”, ha apuntat Puig.

Tant l’alcalde de l’Escala, com el president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Girona, Frederic Cabré, s’han mostrat molt satisfets per la bona rebuda d’aquest simposi, que té la vocació de continuar en properes edicions. “No podem dir que hagi estat un tercer debat Costa Brava, però no està molt lluny”, ha expressat Cabré, que ha fet un balanç molt positiu del simposi.

En aquesta última jornada, hi ha participat el regidor de Turisme, Álvaro Gijón, el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, el geògraf i director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics Josep Antoni Donaire, l’arquitecte Ricard Pié i  el naturalista Jordi Sargatal. El moderador ha estat el periodista Llàtzer Moix.
10/06/2014
Tornar