Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Els arquitectes gironins creuen que els nous encàrrecs en el sector de la construcció cauran un 55% per l’impacte del coronavirus

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Presentem les principals conclusions de l’enquesta "COVID-19:  impacte en la professió", realitzada entre el 6 i el 13 d’abril, per saber l'impacte que la crisi de la COVID-19 està tenint en el sector de l’arquitectura.
 

A la Demarcació de Girona, han participat en l’enquesta 258 arquitectes, les aportacions dels quals ens permeten fer una radiografia sobre la situació dels professionals a les comarques gironines. En el conjunt de Catalunya, 2.309 arquitectes han participat en l’enquesta, xifra que representa un 21% del col·lectiu col·legiat.  

A grans trets, a la Demarcació de Girona, on el perfil professional majoritari del sector de l’arquitectura és el dels arquitectes autònoms amb despatx unipersonal o microempresa, la situació està marcada per una reducció de la càrrega de treball que provoca una previsió de reducció dràstica dels ingressos per aquest 2020. Aquest fet és conseqüència d’una disminució important dels encàrrecs professionals i de la cancel·lació de projectes previstos per aquest any.  

Disminució substancial de la càrrega de treball i ingressos 
En el conjunt de Catalunya, un 67% dels arquitectes afirma que la seva càrrega de treball ha caigut i, quan se’ls demana que ho quantifiquin, la mitjana que resulta de les respostes és del 57%. Igualment, gairebé un 69% dels enquestats afirmen haver tingut una disminució d’encàrrecs professionals, que es quantifica amb una mitjana del 66% de caiguda.   

Les previsions dels enquestats per a la resta de l’any són molt poc optimistes: tant pel que fa a nous encàrrecs com, en general, a la càrrega de treball, ja que es preveu una caiguda entorn del 50%. De fet, la gran majoria dels arquitectes considera que enguany els seus ingressos seran inferiors als del 2019 en una xifra que està al voltant del 40% menys.  

En el cas de la Demarcació de Girona, les respostes dels enquestats revelen que la reducció de la càrrega de treball és pràcticament igual a la del conjunt de Catalunya, essent del 65,9%. I la disminució dels encàrrecs professionals és del 70,2%, lleugerament superior a la mitjana catalana.  

La majoria de les obres aturades, i retards en els projectes en curs 
Pel que fa a l’impacte en les obres en curs, a la província de Girona el percentatge de tancament és pràcticament igual que el del conjunt de Catalunya. El 72,9% dels enquestats gironins afirmen haver tancat obres i, a tot Catalunya, és del 74%. La raó principal per haver-ho fet és per motius de seguretat i salut per la COVID-19 i, a distància, per l’aplicació del Real Decret Llei 10/2020. La qual cosa indica que la dificultat d’aplicar les mesures de seguretat a les obres ha obligat des dels moments més inicials a haver d’aturar els treballs. 

A Catalunya es recull un total de 6.294 obres tancades, xifra prou significativa si tenim en compte que l’enquesta l’ha contestat un 20% del col·lectiu de col·legiats. A la província de Girona les obres tancades són 788. De les respostes també es recull que un total de 3.888 projectes han estat cancel·lats a Catalunya, dels quals 284 corresponen a Girona província.   

Pel que fa als projectes en curs, a tot Catalunya, un 67% dels arquitectes afirmen estar patint retards, que s’atribueixen principalment als ajuntaments (un 54% dels enquestats marquen aquest motiu). Aquest fet preocupa especialment si tenim en compte que, segons una enquesta que el COAC va dur a terme a finals de l’any passat, el temps d’espera per expedient entre que es presenten les sol·licituds de llicència fins que es concedeixen és de 5,6 mesos de mitjana. Si a aquesta xifra se li sumen ara més retards, l’impacte econòmic resultant pot ser molt greu. Facilitaria molt la recuperació que en el període de confinament els ajuntaments prioritzin al màxim la tramitació.   

Accions de present i futur: què proposa el COAC 
Fem una petició urgent als ajuntaments demanant l’agilització de les llicències municipals. L’endemà que finalitzi l’actual parèntesi administratiu, l’Administració local ha de poder donar resposta immediata a tots els tràmits que han quedat aturats.
- Demanem al govern que promogui mesures econòmiques, financeres i fiscals que permetin continuar les obres, reprendre els projectes aturats i impulsar-ne de nous.
- Proposem a l’administració estatal, a l’autonòmica i també a la local l’agilització dels concursos públics previstos, reprenent els terminis suspesos a més aviat possible. 
- Exigim més atenció als autònoms i professionals liberals, en especial als que estan adscrits a la mutualitat alternativa, que no han de quedar al marge del suport públic. En el nostre col·lectiu es tracta de la majoria de professionals, un fet que no es pot de cap manera passar per alt.   

Des del COAC treballem amb molta intensitat per contribuir que el nostre sector pugui sortir quan abans de la greu situació a la qual es veu abocat. La crisi iniciada el 2008, de la qual encara no ens havíem recuperat*, ens fa ser encara més exigents. Per la nostra part, tenint en compte la desacceleració que ja havíem constatat i també les futures conseqüències de la crisi de la COVID-19, hem decidit crear un Fons Social dotat inicialment amb 240.000 €, amb l’objectiu de poder ajudar els arquitectes que més ho necessitin. 

- Consulta la nota de premsa enviada als mitjans.

RECULL DE PREMSA
- Caiguda del 55% en la construcció. El Punt Avui 22/04/2020
- Els arquitectes gironins preveuen que el coronavirus faci caure a la meitat els projectes i els nous encàrrecs. Diari de Girona 21/04/2020 
- Els arquitectes gironins perden el 70% dels encàrrecs per la crisi del coronavirus. Ràdio Girona - Cadena Ser. 24/04/2020 
Els arquitectes gironins preveuen que el coronavirus faci caure a la meitat els projectes i els nous encàrrecs al sector. Set de cada deu han vist com se'ls aturava algun obra i el 85% preveuen una caiguda del 40% dels ingressos aquest 2020. ACN 21/04/2020  
Les architectes de Gérone prévoient que le coronavirus divisera de moitié les projets et les nouvelles tâches. Nouvelles du Monde, 22/04/2020  
Els arquitectes gironins preveuen que el coronavirus faci caure a la meitat els projectes i encàrrecs. El Gerió Digital. 21/04/2020 
Els arquitectes gironins preveuen que el coronavirus faci caure a la meitat els projectes i els nous encàrrecs al sector. La República Digital 21/04/2020 
Els arquitectes gironins preveuen que el coronavirus faci caure a la meitat els projectes i els nous encàrrecs al sector. CCMA 21/04/2020 
- Els arquitectes gironins preveuen una caiguda de més del 50% en els encàrrecs del sector de la construcció. Ràdio Girona FM 24,04,2020

22/04/2020
Tornar